Welke trekhaak kiezen?

De afneembare trekhaak versus de vaste haak: wanneer kiest u welke?

U staat er misschien niet altijd bij stil, maar bij de keuze voor een trekhaak heeft u vaak meer opties dan u in eerste instantie had gedacht.

Wanneer u besluit een trekhaak te kopen, heeft u daar vaak een specifieke reden voor: u wilt een caravan gaan trekken, een boottrailer aankoppelen of een aanhangwagentje meenemen. Voor welke auto en voor welke toepassingsvorm u een trekhaak kiest, vormt de basis van de keuze. Daarnaast heeft u vaak de keuze voor een vaste of afneembare trekhaak.
Daarom in dit artikel de afweging: Een afneembare trekhaak of een vaste trekhaak?

1. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee trekhaken?

Een vaste trekhaak zit permanent aan uw auto vast terwijl u een afneembare trekhaak alleen onder uw auto plaatst wanneer u deze nodig hebt. De voordelen van een afneembare trekhaak wegen vaak op tegen de iets duurdere prijs.


2. Wat zijn de voordelen van een afneembare trekhaak?

Esthetische aspecten

Een veel genoemde reden om voor een afneembare variant te kiezen, is esthetisch: Veel mensen vinden het mooier dat een trekhaak niet zichtbaar is wanneer deze niet gebruikt wordt. Zeker bij een sportieve auto of bij auto’s uit de wat duurdere prijsklasse is dit een belangrijke overweging.

Wanneer u een trekhaak eigenlijk een ontsiering van de auto vindt of meer als noodzaak ziet, is een afneembare trekhaak een goede optie.

Een vaste trekhaak steekt altijd achter uw auto uit en zit in de weg bij het inladen van uw bagage. Een trekhaak is daarnaast vaak wat vies door modder en smeer en dat laat lastige vlekken na op uw kleding. Een afneembare trekhaak kent deze nadelen niet.

Parkeersensoren

In sommige gevallen kan een vaste trekhaak uw parkeersensoren in de weg zitten. Vaak heeft u de mogelijkheid deze uit te zetten, maar tegelijkertijd zijn parkeersensoren een prettige toevoeging aan uw auto. Wanneer u graag gebruik maakt van uw parkeersensoren op de momenten dat u uw trekhaak niet gebruikt, is een afneembare trekhaak een prima oplossing.

Wettelijke aspecten: uw trekhaak voor de nummerplaat

Een trekhaak voor uw nummerplaat, waarmee de trekhaak de leesbaarheid hindert of onmogelijk maakt, is wettelijk verboden en kan u een boete opleveren. Wanneer u met dit probleem zit bij een vaste trekhaak, bent u eigenlijk verplicht om dit op te lossen, waarbij de afneembare trekhaak de beste en meest eenvoudige optie is.


Maak uw keuze:

Vraag een gratis offerte aan

Vaste trekhaak 

Horizontaal afneembare trekhaak   

Verticaal afneembare trekhaak

Vragen bij deze trekhaak

2. Kan ik een vaste trekhaak nemen als ik parkeersensoren heb?

In sommige gevallen kan een vaste trekhaak in combinatie met parkeersensoren, in andere gevallen niet. Afhankelijk of de parkeersensoren geplaatst zijn door fabrikant of achteraf, en afhankelijk van de stand van de parkeersensoren. Wilt u 100% zeker zijn dan kan u best voor een afneembaar model kiezen.